Yaş gerçekten sadece bir sayı mı? Yaş biyolojik mi yoksa psikolojik mi?
Bize sık sık “yaşın sadece bir sayıdan ibaret olduğu” söylenir. Sonuçta, “40 yeni 30’dur”, sonra “hayat 50’de başlar” dediğinde, bunların hiçbirinin bir anlam ifade etmediğini düşünmek kolaydır. Ancak yaşlanmanın bazı biyolojik göstergeleri olması gerekir, değil mi? Vücudumuzda zamanın geçişini takip eden bazı işaretler var mı? Yoksa gerçekten her şey zihinde mi?
İşleyen biyolojik saat
İnsan vücudu sonsuza kadar devam etmez. Hayatımız ilerledikçe bir zamanlar iyi çalışan sistemler yavaş yavaş bozulmaya başlar ve bu da iz bırakır.
Yaşlanmanın karmaşık doğası, tek bir biyobelirtecin tüm faktörleri gerçekten yakalamasının pek mümkün olmadığı anlamına geliyor.
Telomerlerden bahsetmeden yaşlanmadan bahsedemezsiniz . Tekrarlayan DNA’nın bu kısa bölgeleri, her hücredeki her kromozomun uçlarını kaplar. Bir hücre her bölündüğünde, telomerler kısalır, ta ki hücrenin ölmesi için bir sinyal oluşturacak kadar bozulacak bir noktaya ulaşana kadar. Bu, hücrelerin ciddi bir soruna neden olacak kadar mutasyon oluşturacak kadar uzun süre ortalıkta dolaşmasını önlemeye yardımcı olur.
Daha kısa telomerler ile daha kısa yaşam beklentisi arasındaki bağlantı ilk olarak yirmi yıl önce yayınlanan bir araştırmada yapıldı . 60 yaş ve üzeri insanlardan oluşan rastgele bir örneklemde, telomerleri daha kısa olanların bulaşıcı bir durumdan veya kalp hastalığından ölme olasılığının daha yüksek olduğu bulundu.
O zamandan bu yana telomer uzunluğu, yaşlanmanın biyolojik belirteci olarak kabul edilmeye başlandı; bu, kişinin yaşa bağlı sağlık durumunu kabaca tahmin etmek için ölçebileceğimiz bir göstergedir. Ancak herkes bu konuda hemfikir değil.
2021’de yapılan bir inceleme, çelişkili bakış açılarını özetledi. Çalışmalar, telomer uzunluğunun, kişinin gerçek yaşını yıl olarak almaktan daha iyi bir tahmin aracı olmadığını bildirmiştir. İncelemenin yazarları, yaşlanmanın karmaşık doğasının, tek bir biyobelirtecin tüm faktörleri tam olarak yakalamasının mümkün olmadığı anlamına geldiği, ancak telomer uzunluğunun diğer göstergelerle birlikte değerlendirildiğinde yararlı olmaya devam edebileceği sonucuna vardı.
Erkeklerin ve kadınların da kendilerine özgü yaş göstergeleri vardır: Y kromozomunun bazı hücrelerden kademeli olarak kaybı ve menopoz. Y kromozomu kaybı, diğer koşulların yanı sıra belirli kanser türleriyle ilişkilendirilmiştir.
Yaşlanma aynı zamanda vücudun çoğu organ ve dokusunda genel aşınma ve yıpranma olarak da kendini gösterir. Bir sistemin diğerinden daha fazla etkilenip etkilenmediği kişiye bağlı olacaktır; ancak bu, neden kanser, demans ve osteoartrit gibi pek çok hastalığın yaşlı insanlarda çok daha yaygın olduğunu ve neden görme ve işitme gibi şeylerin zaman içinde giderek azalabildiğini açıklıyor. .
Mart 2023’teki bir konferansta, King’s College London’dan Dr. Julian Mutz, akıl hastalığı geçmişi olan kişilerin bir bakıma olması gerekenden daha yaşlı olduğunu öne süren bir çalışmanın bulgularını tartıştı.
Mutz, yaptığı açıklamada , “Ortalama olarak, ömür boyu akıl hastalığı geçmişi olanların, gerçek yaşlarından daha yaşlı olduklarını ima eden bir metabolit profiline sahip olduklarını bulduk” dedi . “Örneğin bipolar bozukluğu olan kişilerde kronolojik yaşlarından yaklaşık 2 yaş daha büyük olduklarını gösteren kan işaretleri vardı.”
Yakın zamanda yapılan başka bir araştırma , daha önce yüksek düzeyde hava kirliliğine maruz kalan, hastaneye yatırılan COVID-19 hastalarının hastalıktan daha kötü sonuçlara sahip olduğunu ve hastanede kalış süresi üzerinde kronolojik yaşlarına 10 yıl eklenmesiyle eşdeğer bir etki yarattığını buldu.
COVID-19’un etkisini ve böylesine çalkantılı bir dönemde yaşamanın getirdiği stresi inceleyen daha ileri araştırmalar, gençlerin beyinlerinin olması gerekenden daha hızlı olgunlaştığını ortaya çıkardı; bu genellikle yalnızca kronik travma veya ihmal yaşayan çocuklarda görülen bir durumdur.
Nadir bir genetik bozukluk olan progeria gibi erken yaşlanmaya neden olan durumlar da vardır .
Eski dostlarımız telomerler, vücuttaki diğer sistemler gibi yanlış gidebilir ve osteoporoz gibi genellikle yaşlanmayla bağlantılı semptomları olan hastalıklara yol açabilir.
Ve biraz daha anlamsız bir örnek vermek gerekirse, pek çok kişi – bu yazar da dahil! – kendilerini “yeterince yaşlı” hissetmeden çok önce saçları beyazlamaya başlarlar.
Ancak yaşlanmayı geciktirmenin sırrını bulduğunu iddia eden çalışmalar da eksik değil . Son zamanlarda iyi duyurulan bir örnek, amino asit taurinin hayvan modellerinde yaşam süresini uzattığını buldu. 2023’te yapılan bir başka araştırma , araştırmacıların, yaşlanma sırasında hücrelerde biriken yağ yan ürünlerinin metabolizmasını manipüle ederek solucanların ömrünü yüzde 50 uzatabileceklerini gösterdi. Çalışma yazarı Dr. Eyleen Jorgelina O’Rourke, aynı etkinin insanlarda da elde edilebilmesi durumunda , bunun “hepimiz için bağımsız sağlıklı yaşam yıllarının sayısını” artırmanın bir yolu olabileceğini söyledi .
Ve bu , süper zenginlerin yılların kaçınılmaz geçişini durdurmaya çalışmak için tercih ettiği, birçoğunun gerçek bilimde şüpheli temelleri olan tuhaf ve gizemli yöntemlerin sayısını bile saymıyor . Örneğin, genç akrabalarınızın hizmetlerinden yararlanarak onların “genç” kanının size nakledilmesini sağlamak, önerdiğimiz bir şey değildir.
Araştırmalar, dünyanın her yerinde seksen yaşındaki ekstrem spor tutkunlarını haklı çıkaracak şekilde, kendini “daha genç” hisseden insanların daha uzun yaşayabileceğini öne sürdü.
Tüm bunların asıl amacı, bulunduğunuz kronolojik yaşın bazen nasıl hissettiğinizle çok az ilgisi olmasıdır. İşyerinde geçirdiğiniz sinir bozucu bir günün ardından, “yaklaşık 10 yıl yaşlandığınızı” söyleyerek şaka yapabilirsiniz. Tersine, pek çok aktif yeni doğan olmayan kişinin 90+ yılı boyunca “hissetmediği” yorumunu yaptığı duyulmuştur.
O halde belki de anahtar zihinde bulunacaktır.
“Sadece hissettiğin kadar yaşlısın”
Son doğum günü pastanızdaki mumların sayısı kronolojik yaşınızı temsil ediyorsa, içinizde hissettiğiniz yaş “öznel yaşınızdır”.
Yaşlanma psikolojisi hakkında geniş genellemeler yapabiliriz. Sıklıkla gençlerin kendilerini yenilmez hissettikleri söylenir ve gençlerin daha dışa dönük ve dürtüsel oldukları da doğrudur . Ama muhtemelen bu trende karşı çıkan birini tanıyorsunuzdur; ister paraşütle atlayan bir büyükanne, ister genç bir “yaşlı ruh” olsun.
Araştırmalar, dünyanın her yerindeki seksen yaşındaki ekstrem spor meraklılarını haklı çıkaracak şekilde, kendini “daha genç” hisseden insanların daha uzun yaşayabileceğini öne sürdü.
Bu, 2015 yılında yaşları 94 ile 109 arasında değişen 300’den fazla Aşkenazi Yahudisi üzerinde yapılan bir çalışmanın sonucuydu ; olumlu bir bakış açısının uzun ömürlülüğü destekleyebileceğine dair giderek artan kanıtların bir parçasıydı. Başka bir çalışma iyimserliği yaşam süresinde yüzde 11-15’lik bir artışla ilişkilendirirken, bir başka çalışma daha düşük öznel yaşın beyin sağlığının bir göstergesi olabileceğini buldu.
Hayata yaklaşımınız ne kadar yaşayacağınız üzerinde bu kadar güçlü bir etkiye sahipse, o zaman yaşın biyolojik bir olgudan ziyade psikolojik bir olgu olduğu sonucuna kolaylıkla varabilirsiniz.
Ancak hayata karşı iyimser bir tutum sergilemekten bahsetmek çok kolaydır; gerçekte bunu başarmak o kadar da kolay olmayabilir.
2015 çalışmasının yazarları makalelerinde buna değindi. Araştırmaya katılan yaşlı yetişkinlerin hiçbirinin önemli bir bilişsel bozukluğa sahip olmadığı değerlendirildi, ancak bilişsel gerileme birçok insan için yaşlanmanın talihsiz bir gerçeğidir. Bu daha önce bahsettiğimiz sinir bozucu biyolojik faktörlerden bir diğeri; beyin, vücuttaki diğer tüm sistemler gibi, yıllar geçtikçe aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklı değil. İster hafif isterse demans gibi daha ciddi bir hastalığın özelliği olsun , bilişsel işlev bozuklukları ruh halini ve duyguları etkileyebilir.
Biyolojimiz ve psikolojimiz yaşa göre bağımsız olarak değişmekle kalmaz, aynı zamanda her biri farklı şekilde çalışarak yaşlanma deneyimimizi etkileyebilir.
Benzer şekilde, ABD çapında yapılan bir sağlık ve refah anketine verilen yanıtlara dayanarak öznel yaş ölçümü sağlamak için yapay zekayı kullanan bir çalışma, fiziksel sağlığın insanların puanları üzerinde açık ara en büyük etkiye sahip olduğunu buldu . kuvvetli aktivite. Bahsi gelmişken… ikinci en önemli faktör, katılımcıların 10 yıl sonraki seks hayatlarını nasıl öngördükleriydi.
Şaka bir yana, bu durum fiziksel sağlığın yanı sıra kişilerarası ilişkilerin de hayati önemine işaret ediyor. Yalnızlık yaşlı insanlar için gerçek bir sorun teşkil edebilir. Sosyal izolasyon ile zayıf bilişsel sağlık arasında bilinen bir ilişki var , ancak Age UK adlı yardım kuruluşu , yalnızca Birleşik Krallık’ta 1,4 milyon yaşlı yetişkinin sıklıkla yalnız olduğunu tahmin ediyor.
Sübjektif yaşın önemini gösteren araştırmalara rağmen doktorların yakın zamanda kronolojik yaşa dikkat etmeyi bırakması pek mümkün görünmüyor. Bu hala birçok sağlık sorununun göreceli riskine ilişkin elimizdeki en iyi göstergelerden biridir ve başarılı hastalık tarama girişimlerinin temeli olarak kullanılmaktadır.
Ancak gidişatın tersine döndüğüne dair bazı küçük işaretler var. Örneğin yakın zamanda yapılan bir araştırma, donörün yaşı yerine organın sağlığının daha doğrudan ölçümüne dayanarak, donör kalplerinin nakil için uygun olup olmadığına karar vermenin olası yeni bir yolunu bildirdi. Bu tür ilerlemeler değerli organların gereksiz yere israf edilmesini önleyebilir.
Biyolojik yaşlanma kaçınılmazdır ancak hikayenin tamamı bu değildir. Psikolojik araştırmalar, daha iyi bir zihinsel sağlık ve refahı desteklemeye yönelik müdahalelerin, gerçek anlamda, insanların eski Baba Zamanı’ndaki kontrolün bir kısmını geri almalarına ve belki de hayatlarına bir veya iki yıl daha eklemelerine yardımcı olabileceğini gösteriyor.